אספיקציה בלידה/תשניק סב לידתי

תביעה בסיבוך לידה

תשניק סב לידתי הוא סיבוך רפואי מוכר הנגרם לעובר כאשר העובר חווה אספקת חמצן לא מספקת ברחם אימו  או במהלך התקופה הסב-לידתית, כולל לידה. למצב רפואי זה יכולות להיות השלכות חמורות, במיוחד אם משך חוסר החמצן ממושך. במקרים קיצוניים, מצב זה עלול להוביל לנזק בלתי הפיך לעובר, המשפיע בעיקר על המוח, אך גם משפיע על מערכות איברים חיוניות אחרות כגון הלב, הריאות, הכבד, המעיים והכליות. ישנה חשיבות מכרעת להבדיל בין חוסר חמצן מלא, שעלול לגרום לנזק מוחי תוך דקות, לבין חוסר חמצן חלקי, המוביל לנזק גופני במשך מספר שעות בלבד.

גורמים לתשניק סב לידתי:

תשניק סב לידתי יכול להתרחש מסיבות שונות, כולל:

  • סוכרת הריון: רמות סוכר גבוהות בדם בנשים הרות יכולות להשפיע על יכולת נשיאת החמצן של דם האם, ועלולה להשפיע על העובר.
  • לחץ דם נמוך של האם: לחץ דם לא מספק יכול להפחית את זרימת הדם העשיר בחמצן לעובר.
  • אי ספיקת שליה: שליה לא תקינה עלולה להיכשל בהזנה מספקת של העובר ולשמור על רמות חמצן תקינות.
  • היפרדות מוקדמת של השליה: השליה המתנתקת מדופן הרחם בטרם עת, עלולה לשבש את אספקת החמצן של העובר.
  • דחיסת חבל הטבור: עטיפת או ליפוף של חבל הטבור סביב העובר, עלולה להגביל את זרימת הדם והחמצן.
  • זיהום עוברי: זיהום של העובר במהלך הלידה יכול להוביל לחוסר חמצן.

 

תסמינים של תשניק סב לידתי:

הסימפטומים של תשניק סב לידתי, יכולים להשתנות בהתאם למועד התרחשותו – לפני או אחרי הלידה:

 

תשניק טרום לידתי: 

שינויים בקצב הלב של העובר, בתנועות ובנשימה.

אבחון מהיר וחילוץ מידי של העובר באמצעות ניתוח קיסרי מהיר, חיוניים למניעת נזק מוחי בלתי הפיך או פטירת העובר.

 

תשניק לאחר לידה:

מראה חיוור בלידה, המתואר לעתים קרובות כ"כחלון".

פגיעה בתפקוד המוח, וכתוצאה מכך ירידה בערנות וטונוס שרירים חלש.

תסמינים נוספים עשויים לכלול קצב לב איטי, לחץ דם נמוך והתקפים.

הטיפול כולל החייאה ובמידת הצורך שימוש במכשיר הנשמה.

 

אינדיקציות להתקיימותו של תשניק סב לידתי:

מספר אינדיקטורים ותנאים עשויים לרמז על נוכחות של תשניק סב לידתי:

  • ציון אפגר: חיוניות התינוק מוערכת באמצעות ציון אפגר, הנמדד בדקה אחת וחמש לאחר הלידה. ציון מתחת ל-7-8 בדקה הראשונה ומתחת ל-9-10 בדקה החמישית מצביע על אפשרות של תשניק מולד.
  • ניטור דופק עוברי: ניטור דופק עוברי תקין אמור לחשוף תנודות בדופק במרווחי זמן קצרים. הפוקסיה, חוסר חמצן, מתמשכים מובילים לקו מוניטור שטוח, המאותת על מצוקה עוברית.
  • בדיקה נוירולוגית: ממצאים חריגים במהלך הבדיקה הנוירולוגית של היילוד בימים הראשונים לחייו יכולים להצביע על נזק נוירולוגי.
  • תסמינים נלווים: תסמינים כגון התקפים, שינוי בהכרה, קשיי נשימה ובעיות האכלה, עלולים להעיד על נזק נוירולוגי הנובע מתשניק סב לידתי.
  • ניתוח קיסרי בזמן: כדי להפחית את הסיכון לחניקת לידה, יש לבצע ניתוח קיסרי תוך 30 דקות מהגעת האם לבית החולים אם קיים איום על בריאות העובר. חריגה ממסגרת זמן זו מגדילה את הסבירות לחנק בלידה.

 

מתי ניתן לתבוע על רשלנות רפואית?

תביעת רשלנות רפואית בנוגע לתשניק סב לידתי מחייבת עמידה בקריטריונים ספציפיים, מגובים בחוות דעת של מומחים רפואיים מרופאי נשים, מיילדות ונוירולוגיה ילדים. קריטריונים אלה כוללים:

  • נזק נוירולוגי קבוע: מומחה נוירולוגי ילדים צריך לאשר נזק נוירולוגי קבוע בעובר.
  • קשר סיבתי: על נוירולוג ילדים לקבוע קשר סיבתי ישיר בין רשלנות הצוות הרפואי לבין הנזק שנגרם לעובר.
  • רשלנות באבחון ובטיפול: חוות דעת מומחה של מומחה רפואי לגניקולוגיה צריכה לקבוע רשלנות באבחון תשניק סב לידתי והטיפול בו, לרבות עיכובים בחילוץ העובר מהרחם.

 

רשלנות באבחון ובטיפול- העמקה

בואו נעמיק יותר ברשלנות באבחון ובטיפול שעלולה להוביל לתשניק סב לידתי במהלך הלידה, ולשפוך אור על תפקידם הקריטי של אנשי מקצוע רפואיים וההשלכות האפשריות של מעשיהם.

 

רשלנות באבחון של תשניק סב לידתי:

אי מעקב אחר סימנים חיוניים: אחת מהאחריות העיקריות של ספקי שירותי בריאות ו/או הצוות הרפואי במהלך הלידה היא לנטר באופן רציף את הסימנים החיוניים של האם ושל העובר. זה כולל ניטור לחץ הדם של האם, קצב הלב של העובר והתכווצויות. רשלנות בלידה עלולה להתרחש אם הצוות הרפואי לא מצליח לשמור על ניטור הולם, חסרים סימני מצוקה שעלולים להעיד על תשניק סב לידתי.

  • פרשנות שגויה של דופק עוברי: ניטור דופק עוברי הוא היבט מכריע בטיפול בלידה. רשלנות עלולה להתעורר אם אנשי מקצוע רפואיים מפרשים לא נכון שינויים בקצב הלב של העובר, מה שעלול לאותת על מצוקה עוברית עקב חוסר חמצן. אי נקיטת פעולות בזמן, כגון הזמנת ניתוח קיסרי חירום, עלולה לגרום לפגיעה משמעותית בעובר.
  • הערכה לא מספקת של בריאות האם: רשלנות עלולה להתרחש אם ספקי שירותי בריאות ו/או הצוות הרפואי לא מעריכים ביסודיות את מצב בריאות האם במהלך הלידה. מצבים כמו סוכרת הריונית, רעלת הריון או זיהומים אימהיים עלולים להגביר את הסיכון לתשניק סב לידתי. אי זיהוי והתייחסות לגורמי סיכון אלו יכול להיחשב לרשלנות רפואית.

 

רשלנות בטיפול בתשניק סב לידתי:

עיכוב בהתערבויות חירום: במקרים בהם קיים חשד או אישור לתשניק סב לידתי, יש צורך בפעולה מהירה. עיכובים בנקיטת אמצעי חירום, כמו התחלת ניתוח קיסרי חירום, עלולים להחמיר את חוסר החמצן ולהגביר את הסיכון לפגיעה בעובר. אי פעולה מהירה עלולה להיחשב כרשלנות בטיפול.

  • החייאה לא מספקת: כאשר תינוק נולד עם סימני תשניק, ספקי שירותי בריאות צריכים להיות מוכנים לבצע החייאה מיידית בד"כ ע"י נוכחות של רופא ילדים בחדר הלידה. רשלנות עלולה להתרחש אם מאמצי ההחייאה אינם מספיקים, מבוצעים בצורה גרועה או מתעכבים. החייאה לא מספקת עלולה להוביל לנזק גוף בלתי הפיך, במיוחד למוח ולאיברים החיוניים של היילוד.
  • אי מתן חמצן: תשניק סב לידתי דורש לעתים קרובות תוספת חמצן כדי להבטיח אספקת חמצן מספקת הן לאם והן לעובר. רשלנות בטיפול יכולה להיות כרוכה באי מתן חמצן מידי או במתן כמויות לא מספקות.
  • תקשורת לא מספקת: תקשורת יעילה בין הצוות הרפואי חיונית בהתמודדות עם תשניק סב לידתי. רשלנות עלולה להתרחש אם ספקי שירותי בריאות לא מצליחים להודיע על דחיפות המצב או אם ישנה תקלה בתקשורת שמובילה לעיכובים בטיפול.

 

השלכות משפטיות ותביעת פיצויים:

הורים החושדים כי רשלנות באבחון ובטיפול בתשניק סב לידתי מילאה תפקיד בפציעה או בגרימת נזק גוף של ילדם בלידה, צריכים לשקול לפנות לייעוץ משפטי על מנת לקבל פיצוי כספי. כדי לבסס תביעת רשלנות רפואית, עליהם להוכיח את הדברים הבאים:

  1. רשלנות של צוות רפואי: חוות דעת של מומחה לגינקולוגיה ומיילדות יכולה לסייע בביסוס רשלנות באבחון של תשניק סב לידתי ובטיפול בו, לרבות עיכובים בביצוע ההליכים הרפואיים הדרושים.
  2. עדות לנזק קבוע: נוירולוג ילדים יכול להעריך ולאשר כל נזק נוירולוגי קבוע שנגרם לילד.
  3. קשר סיבתי: יש חשיבות מכרעת ליצירת קשר סיבתי ישיר בין התרשלות הצוות הרפואי לבין הנזק שנגרם לילד. קשר זה צריך להיתמך בעדות מומחה של נוירולוג ילדים.

 

לסיכום

תשניק סב לידתי הוא מצב רפואי חמור שיכול להיות בעל השלכות לכל החיים עבור יילודים. אבחון, טיפול והתערבות בזמן הם חיוניים למניעת נזק נוירולוגי קבוע. במקרים בהם יש חשד לרשלנות רפואית כגורם התורם לתשניק אימהי, ייתכן בהחלט שיהיה צורך לפנות להליך משפטי כדי להבטיח אחריות והבטחת התמיכה והטיפול הדרושים לילד שנפגע. הבנת הסיבות, הסימפטומים וההשלכות המשפטיות של תשניק לידה חיונית להורים לעתיד ולנותני שירותי בריאות כאחד כדי לשמור על רווחתם של יילודים במהלך התקופה הסב-לידתית הקריטית. פניה מוקדמת לבדיקת היתכנות תביעת רשלנות רפואית ע"י עורך דין מומחה לרשלנות רפואית, עשויה להגדיל את סיכויי התביעה והן את סכומי הפיצויים שיפסקו לנפגעי תשניק סב לידתי בבית המשפט בסופו של יום ובכך להגדיל את רווחתו ואת איכות חייו של הילוד הסובל מתשניק סב לידתי והזקוק לצרכים מיוחדים, עזרים רפואיות והוריו נושאים בהוצאות כספיות רבות יום יומיות בגינם.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
תביעת נזיקין

עו״ד אלי מאור

עו”ד אלי מאור בעל מוניטין, ניסיון והמלצות רבות בתביעות נזיקין (נזקי גוף) מול חברות ביטוח, בתי וקופות חולים, ביטוח לאומי ומשרד הביטחון, המייצג תובעים בלבד.

צרו עימי קשר
מאמרים ופרסומים
דילוג לתוכן