רשלנות רפואית בלידה – שאלות ותשובות

רשלנות רפואית בלידה שאלות ותשובות

בשנים האחרונות ישנה עליה משמעותית בהגשת תביעות של רשלנות רפואית בלידה, וכן אנו שומעים בתקשורת על סכומיי פיצויים של מיליוני ש"ח שנפסקים בשל תביעות רשלנות רפואית בלידה, בין אם בפשרה ובין אם בפסק דין. על כך ועוד, פנינו לעורך דין אלי מאור, מי שהינו מומחה בייצוג של תביעות רשלנות רפואית בלידה, מזה למעלה מ-22 שנים, ובעברו גם ייצג חלק מבתי החולים בישראל, לראיון בנושא רשלנות רפואית בלידה שאלות ותשובות.

רשלנות רפואית בלידה שאלות נפוצות ותשובות עליהן

שאלה: עורך דין אלי מאור, אתה במהלך 22 השנים האחרונות מתמחה בהגשת תביעות בגין רשלנות רפואית בלידה לבתי המשפט, בשפה הפשוטה ביותר, מהי תביעה בגין רשלנות רפואית, לדוגמא מי יכול לתבוע בכלל?

ראשית חשוב להבהיר שתביעה בגין רשלנות רפואית בלידה אין לה הסדר חקיקתי ספציפי. היא נמצאת בפקודת הנזיקין בעוולת הרשלנות (סעיף 35 לפקודה), שבעוולה זו משתמשים לדוגמא גם בתביעות בגין תאונות עבודה, תאונות ברשות הרבים תאונות תלמידים ועוד.

אז יש לנו כאן בלקונה" "חסר" חקיקתי, שבחסר זה יוצקים תוכן הן בפסיקת בתי המשפט והן במאמרים רפואיים או בניירות עמדה  של איגודים רפואיים, שהשאלה המרכזית האם ההתנהלות של הצוות הרפואי תואמת פרקטיקה רפואית סבירה ומקובלת והאם במעשיהם או במחדליהם ישנה רשלנות רפואית בהתאם לסטנדרטים רפואיים מקובלים.

אגב חלק גדול מהתביעות ברשלנות רפואית שבהם אני טיפלתי, היו דווקא ברשלנות רפואית ב"מחדל" כמו לדוגמא החמצה או איחור באבחון או לדוגמא בלידה אי חילוץ העובר בניתוח קיסרי בזמן, ולאו דווקא רשלנות רפואית אקטיבית במעשה.

שאלה: מניסיונך עד כמה התביעות של רשלנות רפואית בלידה האלו נפוצות?

מניסיוני לפחות 50 אחוזים מהתביעות שבהן אני טיפלתי בהם היו תביעות של רשלנות רפואית בלידה או בהריון.

לעיתים אני מייצג את היולדת שיצאה מחדר לידה עם נזקי גוף ולעיתים אני מייצג את היילוד שיצאה מלידה טראומטית עם נכות רפואית משמעותית, לדוגמא מסוג נכות מסוג שיתוק מוחין (CP).

בד"כ התביעות הללו הן תביעות בסכומים הגבוהים ביותר לעומת תביעות רשלנות רפואית בתחומים אחרים כגון ניתוחים פלסטיים או רשלנות רפואית בשיניים.

שאלה: אם אני חוששת שלי או לתינוק שלי נגרם נזק כתוצאה מרשלנות רפואית איך אני יכולה לדעת אם יש לי עילת תביעה ואני זכאית לפיצויים כספיים?

שלב הראשון תמיד מומלץ לפנות להוציא את התיק הרפואי המלא ממחלקת רשומות רפואיות של בית החולים. וכשאני אומר התיק הרפואי המלא זה מכריכה לכריכה, הכל כולל הכל, ומומלץ להוציא גם את תיק של הילד וגם את התיק של היולדת.

לאחר מכן מומלץ לפנות מיידית לעורך דין שמומחה בתחום של רשלנות רפואית בלידה, ולקבוע פגיעה שלפני הפגישה ממש להכין את כל השאלות שיש לך לשאול את עורך הדין כשאת אמורה לקבלת ממנו תשובות ברורות. ואם את רואה שיש לך כימיה ויחסי אמון עם עורך הדין לצאת לדרך בתביעה רגישה שכזו את עוברת לשלב הבא והוא שלב בדיקת התכנות התביעה.

(כאן להכניס הרצאה שהעברתי בלשכת עורכי הדין בנצרת שאני עובר על כל השלבים אחד לאחד בתביעת שלנות רפואית לפי סדר כרונולוגי ואני דואג לשלוח אותה לכל לקוח ולקוח שלי שיראה את כל השלבים)

השלב הבא הוא לאחר בירור עובדתי מול היולדת או ההורים של הילוד מתייעצים עם מומחה רפואי במתן חוות דעת ברשלנות רפואית בשאלה אחת האם יש case או בעברית "עילת תביעה" ברשלנות רפואית, ואם כן אז עוברים להגשת חוות דעת רפואית במישור הנזק.

שאלה: אתה בעברך הרחוק ייצגת גם חלק מבתי חולים בתביעות רשלנות רפואית בלידה, איך הדבר עובד מנקודת המבט של בית החולים שמקבל תביעת רשלנות רפואית?

כמעט בכל בית חולים בישראל יש מערכת שנערכת לניהול תביעות ברשלנות רפואית.

בין אם בית החולים מבוטח או לא יש לו מערכת של ניהול סיכונים ועומד בראשו ראש מערך ניהול סיכונים שתפקידו מתחלק לשלושה חלקים: להתריע בפני מקרים שבהם הולכת להיות מוגשת תביעת רשלנות רפואית, לנסות ולהפיק לקחים מאותם אירועים של רשלנות רפואית שלא יחזרו על עצמם וכן לדאוג לניהול וטיפול בתביעות של רשלנות רפואית לאחר שכבר הן הוגשו לבית המשפט.

ככל ובית החולים מיוצג ע"י חברת הביטוח אזי יש מספר משרדי עורכי דין די קבועים, שעובדים עם חברות הביטוח הדומיננטיות בתחום שהן ענבל הקרן הפנימית לביטוח ממשלה שמבטחת את בתי החולים הממשלתיים ששייכים למדינה ובתי חולים ששייכים לקופת חולים כללית מבוטחים בד"כ ע"י מדנס והתביעות עוברות לטיפולם.

לעיתים שמסתיימת תביעה ברשלנות רפואית בלידה בשל  גובה סכום הפיצויים מערבים גם מבטחי משנה בחו"ל בד"כ במערב אירופה במדינות כמו גרמניה, אטליה, או אנגליה, שהם משתתפים בסכום הפיצויים, בהתאם לתנאי הפוליסה מעל גובה סכום פיצויים מסוים.

שאלה: מניסיון של עורך דין רשלנות רפואית בלידה, המגיש תביעות בנושא רשלנות רפואית מדי שבוע ומופיע המון בבתי משפט, איך בתי המשפט מתייחסים לדוגמא לסבל של ילד נכה 100% כתוצאה מרשלנות רפואית, יש אמפטיה מיוחדת כלפיו?

תביעות ברשלנות רפואית אכן הן תביעות רגישות מאוד, וזה לא פשוט לדוגמא לייצג ילד קטן עם שיתוק מוחין שסובל מ100% נכות רפואית כתוצאה מרשלנות רפואית ובתי המשפט מבינים זאת.

נכון להיום ברמת בתי המשפט המחוזיים בהם אני מגיש בשגרה תביעות שהם במינימום מעל 2.5 מיליון ₪, מבחינת הנזק ועד אין גבול כספי, השופטים שדנים ברשלנות רפואית הם בד"כ קבועים, שמכירים את המורכבות והרגישות של התביעות הללו. 

אך יחד עם זאת חשוב מבחינתי שהניזוק ברשלנות רפואית עם כל הקושי בדבר יתייצב לבית המשפט בכל דיון לרבות דיון של קדם המשפט או דיון שנחשב "טכני" ע"מ שבית המשפט יוכל להתרשם בצורה בלתי אמצעית ממצבו ולהבין שמאחורי אסופת המסמכים, כתבי הטענות חוות הדעת הרפואיות עומד אדם בשר ודם עם נזק משמעותי שצריך וחובה לפצות בגינו.

שאלה: ולשאלה אולי הכי חשובה לנפגעי רשלנות רפואית בלידה, שאלת  הפיצויים שמקבלים הניזוקים בסופו של יום, איך מחשבים פיצויים בתביעת רשלנות רפואית בלידה ועל מה ניתן לקבל פיצויים?

הפיצויים בתחום של רשלנות רפואית בלידה משתייכים עקרונית לתחום של תביעות בנזקי גוף עם רכיבי נזק מיוחדים נוספים כגון "פגיעה באוטונומיה" רכיב נזק שקיים בתביעות של רשלנות רפואית בלבד. (נקבע לראשונה עלי דעקא פסק דין של תיאודור אור משנת 1999 פיצוי של 15,000 ₪ בלבד)

הפיצויים בתביעות ברשלנות רפואית בלידה ניתנים בין היתר בגין הפגיעה בכושר השתכרות או ביכולת לעבוד, בגין כאב וסבל או עוגמת הנפש שנגרמת לנכה, בגין העזרה הסיעודית שהנכה צריך בגין עזרים רפואיים בגין התאמת דיור לנכה, הוצאות בגין רכישת תרופות, הוצאות של ניידות ונסיעה לטיפולים רפואיים, ועוד עוד. 

בנושא זה על עורך דין רשלנות רפואית, להבין שיש חשיבות מיוחדת להצטייד בפסיקה רלבנטית במישור הנזק של מקרים דומים שאירעו בעבר ונפסקו בהם סכומים משמעותיים כדי להוות אסמכתא ברורה לבית המשפט לפסוק גם במקרה הנוכחי את אותו גובה פיצויים.

שאלה: ודבר אחרון, שמעתי שיש דבר כזה "חיסיון" על הפיצויים שמתקבלים בגין תביעות רשלנות רפואית בלידה, שחלק מבתי החולים מטילים על סכום הפיצויים, מה תוכל לספר לנו על כך, האם זה אמיתי?

אותו חיסיון מוטל במקרים שמסתיימים בפשרה בתביעות רשלנות רפואית בלידה, לא כאלו שהוגשו נגד בתי חולים ממשלתיים, שאינם דורשים תניית חיסיון, אלא נגד בתי חולים שאינם ממשלתיים ואז מופיעה במסגרת כתב הקבלה וויתור עליו הניזוק מרשלנות רפואית בלידה מתבקש לחתום במסגרת הסדר הפשרה לפני קבלת הפיצויים, תניה לפיה אסור לו לפרסם את פרטי הפשרה ואת הסכומים שקיבל.

לדעתי המדובר בתנייה שמנוגדת לתקנה הציבור, מהווה תנאי מקפח בחוזה אחיד, ושהיא לבטח סותרת לחלוטין את חוק חופש המידע, החל על גופים ציבוריים לרבות בתי חולים ציבוריים בישראל.

אך דה פקטו, הרבה ניזוקים בתביעות של רשלנות רפואית בלידה, מוכנים לסיים את תביעתם ולחתום על תנייה שכזו, הכל על מנת לקבל את הפיצויים מהר ככל הניתן ועל מנת שיהיה להם את הכסף והאמצעים להשתקם ולשלם את כל ההוצאות הרבות שאותו צריכים מדי יום ביומו להוציא, נפגע או נפגעת במקרים של רשלנות רפואית בלידה. 

 

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
תביעת נזיקין

עו״ד אלי מאור

עו”ד אלי מאור בעל מוניטין, ניסיון והמלצות רבות בתביעות נזיקין (נזקי גוף) מול חברות ביטוח, בתי וקופות חולים, ביטוח לאומי ומשרד הביטחון, המייצג תובעים בלבד.

צרו עימי קשר
מאמרים ופרסומים
דילוג לתוכן