התיישנות במקרה של רשלנות רפואית בלידה

התיישנות במקרה של רשלנות רפואית בלידה

תחום הרשלנות הרפואית במהלך הלידה הוא עניין קריטי הדורש תשומת לב ומודעות, במיוחד בכל הנוגע לתקופת ההתיישנות ולרבות הנטל הכספי הפוטנציאלי הכרוך בהגשת תביעות. רשלנות בלידה, המקיפה מגוון מצבים רפואיים במהלך לידה, החל מכשלים באבחון ועד התערבויות כירורגיות לא תקינות, עשויות להיות השלכות עמוקות הן על ההורים והן על יילודיהם. הבנת המורכבות של נושא זה חשובה ביותר עבור אלה שנפגעו ולא יעמדו בפני שוקת שבורה כאשר יגלו שתביתעם לרשלנות רפואית בלידה התיישנה.

חוק ההתיישנות במקרה של רשלנות רפואית בלידה: גורם מכריע

חוק ההתיישנות הוא היבט מרכזי בתביעות אזרחיות בכלל ובתביעות רשלנות רפואית בפרט. בשפה הפשוטה ביותר, זהו חוק אזרחי שבעצם נועד לסמל את מסגרת הזמן שבתוכה ניתן להגיש תביעה כספית לקבלת פיצויים על נזקים הנובעים במישרין ובעקיפין מרשלנות רפואית. בהקשר של רשלנות רפואית במהלך הריון או לידה, חשוב לציין שתקופת ההתיישנות משתנה. עבור רשלנות במהלך ההריון, הגבול האופייני הוא עד מקסימום 7 שנים מתאריך הלידה. אולם במקרים של רשלנות במהלך הלידה, תקופת ההתיישנות מתארכת עד להגעת היילוד לגיל 18, מה שמאפשר להורים להגיש תביעה בשם ילדם הקטין ומאחר ומדובר בקטין במקרים רבים אף עד הגיעו לגיל 25 שנים בשל פגיעתו בלידה. בהקשר זה יש לציין כי הדבר היחיד שעוצר את מרוץ ההתיישנות היא פתיחת תביעה בבית משפט, קרי מכתב דרישה או פניה בדרישה כספית לרופא, אינה עוצרת את מרוץ ההתיישנות של תביעה ברשלנות בלידה.

התיישנות תביעת רשלנות בלידה – איך נמנע ממנה?

הדרך הטובה ביותר להמנע מהתיישנות תביעת רשלנות רפואית בלידה, היאר פניה לעורך דין רשלנות בלידה, שידע לתת לנו במהרה את ההכוונים הנכונים והכל על מנת שהתביעה תוגש בזמן כשהיא עם כל המסמכים הנלווים הנדרשים לה ולא חלילה תתיישן.

יש לזכור שתביעת רשלנות רפואית בלידה דורשת זמן הכנה ממושך הכולל פניה וריכוז של כל התיקים הרפואיים הרלבנטיים, פניה למומחים רפואיים לקבלת חוות דעת רפואיות, הכנת כתב תביעה מנומק המתאים לפרטי המקרה שעל הפרק, ולכן הכנה מהירה בזמן המוקדם ביותר הינה קריטית על מנת למנוע התיישנות תביעת רשלנות רפואית בלידה, ובהתאם לכך ההתיישנות היא בעצם אובדן הזכות המשפטית העומדת לכם לקבלת פיצויים כספיים על הנזקים שנגרמו לכם כתוצאה מרשלנות רפואית מה שמביא לאי צדק משווע.

עלויות נלוות של תביעות רשלנות בלידה

הגשת תביעת רשלנות רפואית בלידה עלולה בהחלט לגרור עלויות כספיות, הכוללות לרוב שכר טרחה למומחים רפואיים המעניקים חוות דעת רפואיותבנושא. מספר חוות הדעת הנדרש תלוי בהיקף הנזק ובשאלת האחריות העומדת על הפרק. במקרים בהם אירע לדוגמא מות עובר ברחן אימו, עשויה להספיק חוות דעת רפואית אחת כדי לקבוע רשלנות ונזק. לעומת זאת, אם העובר סבל מפגיעה פיזית, לעתים קרובות יש צורך בחוות דעת רפואיות מרובות כדי להעריך נזקים מיידיים ופוטנציאליים לטווח ארוך, כגון הצורך בטיפול רפואי, שיקום וסיוע לנכה, רכב נכה ועוד.

שכר הטרחה של עורך הדין ברשלנות בלידה, הקשור לתביעות מסוג זה, מבוסס בדרך כלל על אחוזים מהפיצוי הסופי. הגורמים המשפיעים על אחוזים אלה כוללים בד"כ את עורך הדין הראשי המטפל בתביעה בנפרד או במשותף עם עו"ד אחר פחות מנוסה, מומחיותו של עורך הדין הראשי ברשלנות רפואית והרקורד שלו במקרים דומים, המוניטין שצבר ומספר הצלחותיו בתחום זה.

החשיבות של אמון ומטרות

בעוד שהיבטים פיננסיים ומשפטיים הם מכריעים, יצירת יחסי אמון והבנה חזקים בין ההורים לעורך הדין הנבחר שלהם חיונית לא פחות. החתירה לצדק ולפיצוי בתיק רשלנות רפואית היא אישית מאוד, ותקשורת פתוחה ומטרות משותפות בין הורים לעורך דינם יכולים להשפיע באופן משמעותי על התוצאה.

את מי אפשר לתבוע?

בהקשר של תביעות רשלנות רפואית ישראלית, הגורם הנתבע תלוי בסוג בית החולים המעורב. בבתי החולים הממשלתיים התביעה מופנית למדינת ישראל או למשרד הבריאות, שכן עובדי בית החולים הם עובדי מדינה. לגבי בתי חולים של קופות החולים, התביעה מופנית לקופת החולים עצמה. 

תביעות של רשלנות רפואית יכולות לנבוע ממצבים שונים, לרבות:

  • אי קבלת הסכמה מדעת: סטייה מפרוטוקולים ליידע מטופלים לגבי טיפולים וקבלת הסכמתם מדעת מהווה רשלנות רפואית.
  • אבחון שגוי או אי טיפול: טעויות באבחון מצבים רפואיים ומתן טיפול מתאים עלולות להוביל לתביעות רשלנות בלידה.
  • רשלנות במהלך הלידה עלולה להוביל גם למומים מולדים, מחלות גנטיות, תסמונות או מוגבלויות קשות כגון שיתוק מוחין או אפילפסיה ביילוד או נזקי גוף בשל פגות קשה.
  • רשלנות בניתוח: רשלנות כירורגית היא גורם שכיח לנכות זמנית או קבועה, דימום חמור וצורך בניתוחים נוספים. במקרים מסוימים, זה יכול להוביל לתוצאות קטלניות.

רשלנות בניתוח – הרחבה

גורמים לרשלנות כירורגית לרבות בניתוח קיסרי בלידה

  • חוסר הסכמה מדעת: על מנתחים מוטלת החובה ליידע את המטופלים באופן מלא לגבי הסיכונים, היתרונות והתוצאות הפוטנציאליות של הליך כירורגי. אי קבלת הסכמה מדעת מהמטופל לפני הניתוח יכולה להיחשב כסוג של רשלנות וזאת גם במהלך הכנה לניתוח קיסרי בלידה.
  • שגיאות ניתוחיות: טעויות במהלך ההליך הניתוחי הקיסרי עצמו, כגון ביצוע חתכים שגויים, פגיעה ברקמות או איברים מסביב, השארת מכשירי ניתוח בתוך המטופל או ביצוע הליך שגוי, יכולות להוות כולן רשלנות כירורגית במהלך ניתוח קיסרי בלידה.
  • שגיאות הרדמה: טעויות הקשורות במתן הרדמה, מינון או ניטור עלולות להוביל לסיבוכים חמורים, כולל פציעה או אפילו מוות. שגיאות הרדמה יכולות לכלול מתן יותר מדי או מעט מדי הרדמה, אי מעקב אחר הסימנים החיוניים של המטופל, או אי התחשבות בהיסטוריה הרפואית של המטופל.
  • טיפול לאחר ניתוח: הזנחת טיפול מתאים לאחר ניתוח, כגון אי מעקב אחר החלמתו של המטופל, אי טיפול מיידי בסיבוכים כגון דימום לאחר ניתוח קיסרי, או שחרור המטופל בטרם עת, עלול להוביל לתוצאות שליליות ועלול להיחשב כרשלנות.
  • חוסר הכשרה או ניסיון: מנתחים צפויים להיות בעלי ההכשרה והניסיון הדרושים לביצוע פרוצדורות ספציפיות. ביצוע ניתוח קיסרי שהמנתח אינו הוכשר לו יכול להיחשב רשלנות.

ההשלכות של רשלנות כירורגית בניתוח קיסרי בלידה

לרשלנות כירורגית עלולות להיות השלכות חמורות על המטופלים, כולל:

  • פציעות גופניות: חולים עלולים לסבול מפציעות גופניות כגון דימום פנימי, זיהומים, נזק לאיברים, נזק עצבי, או אפילו שיתוק עקב טעויות ניתוחיות.
  • החלמה ממושכת: רשלנות עלולה לגרום לתהליך החלמה ארוך ומסובך יותר עבור המטופל, שעלול להוביל להתערבויות רפואיות נוספות ולאשפוזים ארוכים יותר.
  • כאב וסבל: חולים עלולים לחוות כאב מוגבר, סבל וירידה באיכות החיים עקב רשלנות כירורגית.
  • עלויות רפואיות נוספות: סיבוכים הנובעים מרשלנות כירורגית עשויים לחייב טיפולים רפואיים נוספים, ניתוחים, תרופות או טיפולים, שיובילו להוצאות רפואיות גבוהות יותר.
  • השפעה רגשית ופסיכולוגית: מטופלים ובני משפחותיהם עלולים לחוות טראומה רגשית ומצוקה פסיכולוגית כתוצאה מהנזק הנגרם מרשלנות כירורגית.

לידה שקטה הנגרמת מרשלנות רפואית

תביעות של רשלנות רפואית יכולות לעלות גם במקרים של לידות שקטות, בהן העובר נולד ללא רוח חיים עקב מצוקה עוברית לא מאובחנת. גם לידות מוקדמות יכולות לעורר תביעות, במיוחד אם ניתן להוכיח שסיכויי ההישרדות של העובר היו גבוהים וניתן היה למנוע את הלידה המוקדמת בטיפול רפואי מתאים.

רשלנות עלולה להיות כרוכה כאמור בכשלים באבחון ובתגובה למצוקה עוברית, פירוש שגוי של נתוני ניטור העובר, שימוש לא נכון בתרופות מעוררות לידה, התערבויות מושהות או שגויות, או ניטור לא הולם של רווחתו של התינוק במהלך הצירים.

השלכות משפטיות וחתירה לצדק

משפחות שחוות לידה שקטה עקב רשלנות רפואית מתמודדות לא פעם עם צער עצום ותחושת אי צדק. הגשת תביעה משפטית בגין רשלנות רפואית במקרים כאלה עשויה לסייע למשפחות לבקש אחריות ופיצוי על ההפסדים הרגשיים והכספיים שנגרמו להם.

כדי לבסס תביעת רשלנות רפואית בלידה שקטה שנגרמה מרשלנות, חיוני להוכיח כי אנשי המקצוע הרפואיים המעורבים חרגו מסטנדרט הטיפול המצופה במצבים כאלה. הדבר מצריך לעתים קרובות איסוף רשומות רפואיות, חוות דעת רפואיות של מומחים וראיות אחרות כדי להוכיח שהרשלנות תרמה ישירות לתוצאה הטרגית.

השפעה רגשית ופסיכולוגית

ההשפעה הרגשית והפסיכולוגית של לידה שקטה הנגרמת מרשלנות רפואית היא עצומה. הורים ומשפחות עלולים לחוות אבל עמוק, טראומה, אשמה, כעס ומגוון של רגשות מורכבים. ייעוץ, טיפול וקבוצות תמיכה באבל יכולים להיות משאבים מכריעים בסיוע למשפחות להתמודד עם אובדן ולנווט את תהליך הריפוי.

לסיכום

רשלנות רפואית בלידה היא נושא מורכב וטעון רגשית הדורש התייחסות. הבנת הניואנסים של חוק ההתיישנות, העלויות הנלוות, ההליכים המשפטיים והתוצאות האפשריות כולם יחדיו חיוניים עבור משפחות שנפגעו מרשלנות בלידה. על ידי פנייה לליווי משפטי מומחה וטיפוח תקשורת פתוחה, משפחות יכולות לנווט את המסע המאתגר לעבר צדק ופיצוי על הנזק שנגרם עקב רשלנות רפואית בהריון או בלידה.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
תביעת נזיקין

עו״ד אלי מאור

עו”ד אלי מאור בעל מוניטין, ניסיון והמלצות רבות בתביעות נזיקין (נזקי גוף) מול חברות ביטוח, בתי וקופות חולים, ביטוח לאומי ומשרד הביטחון, המייצג תובעים בלבד.

צרו עימי קשר
מאמרים ופרסומים
דילוג לתוכן